Frågor och svar‎ > ‎

Lägenheten/skötsel


Brandvarnare och hur man provar dem

Du är själv ansvarig för tillsynen av brandvarnaren i din lägenhet. De fast installerade brandvarnarna i våra lägenheter får ström från elnätet. Därför är det inget batteri att byta. Däremot bör man testa brandvarnaren med jämna mellanrum. Gör så här:
  • Använd hörselskydd om du är känslig. Hörlurar går också bra. Stege behövs.
  • Tryck in knappen på brandvarnaren och håll den intryckt. Den ska börja tjuta efter ett antal sekunder.
  • Om den tjuter så är funktionen ok. Annars är det felanmälan som gäller.
  • I och med att man trycker på knappen går brandvarnaren också in i pausläge med lägre känslighet (se nedan). Den piper till när den lämnar pausläget efter cirka 10 minuter, det är helt normalt.
Knappen man trycker på fungerar också som indikator. Om den lyser svagt grönt (syns knappast i dagsljus) så har den ström. Ungefär var 45:e sekund ska den blinka rött. Det indikerar att den är aktiv.

Brandvarnaren har pausläge med nedsatt känslighet. Detta kan vara användbart om den sitter nära köksregionen och man ska laga till något som riskerar dra igång brandlarmet. Brandvarnaren går i pausläge när man trycker på knappen, även om man trycker helt kort utan att den börjar tjuta. Den piper till med två korta pip när den lämnar pausläget efter cirka 10 minuter.

Vid närmare undersökning visar det sig att brandvarnaren faktiskt har ett batteri. Det är uppladdningsbart och håller brandvarnaren i funktion vid strömavbrott. Detta batteri går inte att byta.

Filter till ventilationen

Våra ventiler som tar in luft utifrån innehåller ett filter. Det behöver bytas eller rengöras minst 1 gång/år, kanske 2 gånger mot Ågesta Broväg och Larsbodavägen.

Filter brukar finnas bland annat hos Bauhaus. Fabrikatet är Fresh Ventilation. Det finns två sorter, standardfilter och pollenfilter.
  • Standardfilter kan rengöras i ljummet vatten. Fråga efter "Standardfilter för ventil TL-F". I maj 2015 kostade en 3-pack 59:95.
  • Pollenfilter. Fråga efter "Pollenfilter för ventil TL-F". I maj 2015 kostade en 3-pack 79:95.

Fönsterbänkar

Om en fönsterbänk går sönder går det att beställa ny exempelvis hos Stenmagasinet i Täby. Det kan bli en rätt dyr historia, någonstans runt 1200:- för enstaka exemplar. Om man nöjer sig med deras standardformat går det att få den tillkapad hos någon firma som gör gravstenar. Det sammanlagda priset blir lägre.

Fönsterbänkarna är limmade med sättlim.

Nycklar

Nyckeln till lägenhetens ytterdörr fungerar till alla portar, grovtvättstugan, soprum och till grillen på gården. Den kan också användas för inpassage till egna förrådsutymmen (alltså inte till alla förrådsutrymmen). Föreningslokalen har egen nyckel.
Comments