Frågor och svar‎ > ‎

Bredband i vår förening

Från 2017-12-01 ingår bredband (200 Mbit/s i båda riktningarna) i avgiften i vår förening. Det här är en snabbkurs för dig som inte är så bevandrad i tekniken. Förhoppningsvis kan den hjälpa dig att utnyttja bredbandet med minimalt krångel.

Betrakta denna artikel som tips med goda avsikter. Du måste själv ta ansvar för vad du gör och dubbelkolla med andra källor vid behov. De produkter som förekommer i texten är exempel. Nuförtiden finns det inom detta område många varumärken och modeller som gör jobbet. Rådgör med säljare. Föreningen sponsrar eller förordar inga särskilda produkter eller varumärken.

Allra längst ner finns tips från Stockholms Stadsnät för att få bästa WiFi i lägenheten.

Bakgrund

Föreningen har två kompletta nätverk som fungerar oberoende av varandra. Det yttrar sig i att vi har två slags uttag i lägenheterna. Se bilden.

Uttag för nätverk i lägenhet

Så här ser många uttagspaneler ut i våra lägenheter. Panelen består av två delar. Till vänster finns runda uttag
 ("TV" respektive "R"). Denna typ av uttag kallas koaxial. Till höger finns två fyrkantiga uttag. Den exakta termen är RJ45, men man kan också säga TP-uttag. Lägg märke till att uttagen har nummer (15 och 16). Ofta finns det fler fyrkantiga än runda uttag i lägenheten.

Fortsättningen av denna text handlar enbart om de fyrkantiga uttagen. Men först en kort förklaring av de runda uttagen.

Com Hem

I vår förening levererar Com Hem tjänster på koaxialnätet, alltså de runda uttagen. Bland annat kan de leverera bredband om du betalar för det. Deras bredband ingår inte i avgiften. Om du vill kan du säga upp bredbandstjänsten. Det påverkar inte de eventuella tv-kanaler du får från Com Hem.

Om du har bredband hos Com Hem har du en "burk" (en liten elektrisk låda) som kopplas till ett runt uttag någonstans i lägenheten. Dessvärre går den burken inte att använda för det bredband som ingår i avgiften. Du behöver en ny burk.

Vilka bredbandstjänster vill du ha?

Om du enbart vill surfa på det bredband som ingår i avgiften behöver du en router. Bra att kunna detta ord. En del uttalar det "rauter", andra "roter". Om du vill ha ytterligare tjänster behöver du en tjänstedelare från vår bredbandsleverantör. Se information som är utdelad till alla lägenheter.

För att vara alldeles exakt går det att ansluta en dator direkt till Internet utan router. Det är dock inte tillrådligt eftersom en router i viss mån minskar risken för dataintrång.

Trådlöst och trådat nätverk

Nästan alla routrar som säljs nuförtiden har trådlöst nätverk. Det är bekvämt att slippa sladdar. Genom att det finns en sådan router i nästan varje lägenhet blir det dock en viss trängsel i luften. I viss mån kan de störa varandra och sänka kapaciteten.

Snabbast alla kategorier är nätverk med sladd, även kallat trådat nätverk. Det går bra att kombinera trådat och trådlöst. Nästan alla routrar har några utgångar för trådat nätverk. Fyra utgångar är vanligt.

Många routrar har dubbla frekvensband, 2,4 GHz och 5 GHz (gigaherz) för trådlöst nätverk. Det beror just på trängsel i luften. Eftersom 5 GHz är det nyaste kan det rekommenderas för video och tv. Men trådat nätverk är det allra bästa för video.

Kopplingsskåpet

I hallen i varje lägenhet finns ett kopplingsskåp. Det är ett grunt skåp med många uttag. Det är hjärtat i lägenhetens nätverk. Här är en bild på den mest intressanta delen för denna artikel: korskopplingen.


Korskopplingen består av många fyrkantiga uttag (RJ45) precis likadana som i uttagspanelen ovan. På bilden är ett par uttag upptagna. Man skymtar också ett vanligt strömuttag för strömförsörjning.

Här i kopplingsskåpet placerar du din router. Hur man gör är ämnet för en separat beskrivning. Klicka "Att koppla in en router" nedan för att gå till den.
Ċ
Hakan Soderstrom,
12 juni 2020 06:57
Comments